Veilig en schadevrij rijden? We geven u 4 tips
Veilig en schadevrij rijden
De stijgende verkeersdrukte maakt sportief rijgedrag nog minder verantwoord. Maak liever een sport van veilig rijden! Het zorgt voor vlotter verkeer en wie denkt dat veilig rijden saai is, kent Baloise nog niet. We zijn een kleine speler, maar erg begaan met uw veiligheid onderweg. Daarom belonen we de chauffeurs die hebben bewezen écht veilig te rijden met een hoge bonus-maluskorting. Wilt u hier ook van profiteren? Volg dan onze tips en rijd voortaan altijd schadevrij.
De juiste banden voor elk seizoen
Harde regenbuien, hagel, sneeuw of een oogverblindend zonnetje: elk seizoen brengt uitdagingen mee onderweg. U past er uw rijstijl op aan én ook uw banden. Er bestaan natuurlijk 4-seizoenenbanden, maar die bieden niet dezelfde zekerheid. Een winterband is ontwikkeld om de beste prestaties te leveren onder koude temperaturen en op natte ondergronden – dat is een stuk veiliger op de winterse wegen. Met zomerbanden heeft u dan weer veel meer grip op warm en droog wegdek. Let wel op: een zomerband wordt onder de 7 graden hard en een winterband bij hogere temperaturen weer zacht. Op tijd wisselen dus!
Controleer uw bandenspanning elke maand
Uw banden zijn erg belangrijk, logisch: ze zijn uw enige directe contact met de weg. Ook uw bandenspanning maandelijks nakijken is nodig. Het is niet alleen veiliger, het bespaart u ook brandstof en uw banden verslijten er minder snel door. Het klimaat heeft een grote invloed op uw bandenspanning. Wanneer de temperatuur daalt, vermindert ook de bandenspanning automatisch. Te zachte banden kunnen gevaarlijk zijn en leiden tot een klapband. In de winter mag u de bandenspanning gerust verhogen met 0,2 bar.
Pas uw snelheid aan
‘Rijd niet te snel’ klinkt misschien als een cliché. Veilig rijden is echter niet hetzelfde als ‘langzaam rijden’. Op sommige plaatsen kan te langzaam rijden ook voor problemen zorgen.
Wees zelfverzekerd en rustig op de weg en stem uw snelheid af op de verkeersregels, maar zeker ook op de specifieke verkeerssituatie. Laat u niet opjagen door andere weggebruikers die aan bumperkleven of racen doen. Maakt een andere weggebruiker een fout? Druk niet gelijk op de claxon, dat kan er alleen maar voor meer onveilige situaties zorgen.
Ga bewust om met afleiding
Laat u zich nooit afleiden onderweg? Alles wat niet actief met autorijden te maken heeft, is namelijk afleiding. Ook van radiozender wisselen, handsfree bellen, een slokje water drinken of uw navigatie checken. U kunt niet elke vorm van afleiding uit uw voertuig verbannen. Maar u kunt de risico’s wel beperken. Hoe? Door uw smartphone op te bergen in het dashboardkastje en de navigatie in te stellen vóór uw vertrek. En ook door zo bewust mogelijk te blijven van elke vorm van afleiding die u onderweg wél nog toelaat.