Wat gebeurt er met mijn schadevrije jaren als ik ga overstappen?
Wat gebeurt er met mijn schadevrije jaren als ik ga overstappen
Wanneer u al jaren schadevrij rijdt, heeft u inmiddels een flinke no-claimkorting opgebouwd. Maar misschien wilt u overstappen en een nieuwe autoverzekering afsluiten. Wat gebeurt er dan met die no-claimkorting? Blijven uw schadevrije jaren dan geldig? Of bent u uw opgebouwde schadevrije periode kwijt? Baloise legt het graag aan u uit!
Opbouw schadevrije jaren
Als u een jaar lang zonder schade hebt gereden, ontvangt u van uw autoverzekeraar een korting op de premie van uw autoverzekering. Deze no-claimkorting loopt op naarmate u meer jaren schadevrij rijdt. Op de bonus/malus-ladder van uw autoverzekering ziet u welke korting geldt voor het aantal schadevrije jaren. Want aan elke trede is een bepaalde no-claimkorting gekoppeld. Zodra u een WA schade of een volledig casco schade van uw auto claimt bij uw autoverzekering, valt u terug op deze ladder. Het maakt dan niet uit of u voor € 100,- of voor € 1.000,- schade claimt; de terugval is altijd 5 schadevrije jaren. Door die terugval wordt uw no-claimkorting lager en gaat uw premie weer omhoog. Wanneer u dus een schade wilt claimen, loont het om eerst door de verzekeraar te laten uitrekenen of het voordeliger is om de schade voor eigen rekening te nemen of te claimen. Op deze manier voorkomt u dat u onnodig terugvalt met uw schadevrije jaren, en dus onnodig veel premie gaat betalen. Voor beperkt casco schaden geldt geen terugval op de ladder.
Overstappen en Roy-data
U kunt ook overstappen van autoverzekering met behoud van uw schadevrije jaren. Bij het stopzetten van uw oude autoverzekering zet uw oude verzekeraar uw schadevrije jaren in de centrale database Roy-data. Wanneer u gaat overstappen naar een nieuwe autoverzekering, gebruikt uw nieuwe verzekeraar deze database om uw premie te berekenen. U neemt dus uw schadevrije jaren van uw oude autoverzekering mee bij het overstappen. Let op: bij elke verzekeraar is de no-claimkorting voor het aantal schadevrije jaren anders. Bij Baloise kan de no-claimkorting oplopen tot wel 90%, de hoogste korting van Nederland! De meeste verzekeraars hanteren de vuistregel dat de schadevrije jaren in Roy-data niet ouder zijn dan drie jaar. Hierna zijn uw schadevrije jaren niet meer geldig.
Het is verstandig om de verzekering te schorsen als u in de komende drie jaar geen auto gaat aanschaffen. Of u huidige auto de komende drie jaar niet gaat gebruiken en ergens stalt. Schorsen houdt in dat de verzekeraar de auto bij de RDW afmeldt en deze niet meer verzekerd is. De verzekeringspolis blijft gedurende die periode bevroren. Er worden geen nieuwe premies geïncasseerd. Tijdens de schorsingsperiode blijven uw schadevrije jaren geldig. Bij Baloise kunt u uw polis tot vijf jaar lang schorsen. Op deze manier komen uw schadevrije jaren na drie jaar niet te vervallen.
Misverstand bij overstappen
Vaak wordt gedacht dat het aantal schadevrije jaren gelijk staat aan het aantal jaren dat u geen schade heeft gereden. Dat klopt niet helemaal. Het gaat er tevens om hoeveel jaren de autoverzekering op uw naam staat. Rijdt u bijvoorbeeld al 7 jaar schadevrij, maar staat de autoverzekering op naam van uw partner? Dan heeft u geen schadevrije jaren opgebouwd, maar uw partner dus wel. Wilt u een nieuwe autoverzekering afsluiten? Kijk dan vóór het overstappen na hoeveel schadevrije jaren u precies heeft opgebouwd. Dat moet uw autoverzekering elk jaar aan u doorgeven. Zo kunt u uw nieuwe premie berekenen nog voordat u gaat overstappen op een nieuwe autoverzekering en voorkomt u verrassingen.