Winter is coming: tips voor de schadevrije Koning(in) winter
Tips voor de schadevrije Koning(in) winter
Of de komende winter vrieskou en een sneeuwwit tapijt brengt, valt nog te bezien. Maar we bereiden ons toch maar beter voor op een winter zoals we hem kennen: koude ochtenden, ijzelplekken, aangevroren ruiten en een plotse felle sneeuwbui die het land lamlegt. Met deze tips kroont u zich dit jaar tot Koning(in) Winter.
Wissel naar winterbanden
Rijden op sneeuw met zomerbanden is simpelweg gevaarlijk. Winterbanden hebben veel meer grip doordat ze uit een andere rubbersamenstelling opgetrokken zijn en ze een heel ander profiel hebben dan zomerbanden. Maak het uzelf makkelijk en vooral veilig: regel op tijd een afspraak bij uw garage om over te schakelen op winterbanden, pas uw rijstijl aan en let erop dat de remweg op sneeuw – zelfs met winterbanden – langer is dan u verwacht.
Maak uw auto winterklaar
Winterbanden zijn één ding, maar er zijn nog andere zaken die u deze winter goed helpen doorkomen. Zoals:
- de ruitensproeiervloeistof bijvullen met een antivriesvariant.
- zorgen voor de juiste motorolie. Die kan het verschil betekenen tussen een auto die bij vrieskou wél start, of juist niet.
- een vriesdeken op uw voorruit leggen. Zo hoeft u ’s ochtends niet vroeger op te staan om het ijs weg te krabben.
Geen idee welke olie of vloeistof waar hoort? Geen probleem. Vraag bij uw garage om een zogenaamde wintercheck: zij maken uw wagen winterklaar in een-twee-drie.
Leg uw winterpretpakket klaar
Er zijn voldoende winteraccessoires die uw zorgen doen smelten als sneeuw voor de zon. Stel zo’n pakketje samen met daarin een flacon ruitontdooier, ijskrabbers en slotontdooier. Handige tip: bewaar deze laatste niet in uw auto. Is uw slot toch bevroren? Gebruik een föhn om de sloten te verwarmen.
Lees deze spoedcursus ontdooien
U kent het wel: u hebt haast, sprint – terwijl u niet probeert uit te glijden – naar uw auto, maar die ligt erbij als een moderne ijzeren iglo. Dan is het zaak om snel uw auto te ontdooien, zonder dat er dingen stukgaan.
- Deuren dichtgevroren? Druk ze bij de raamsponningen goed aan zodat het ijs breekt. Werkt dit niet? Gebruik dan een zakje warm water of een föhn (niet op de ramen).
- Handrem bevroren? Trek hem extra aan zodat het ijs in de kabel breekt. Werkt dit niet, laat dan de motor een kwartiertje draaien. Zo ontdooit de handremkabel vanzelf.
- Ruiten bevroren? Gebruik een plastic ijskrabber of een flacon ruitontdooier. Gebruik geen emmer warm water, daardoor kunnen uw ruiten barsten.
- Sneeuw op uw auto? Veeg het eraf voordat u gaat rijden. Het kan gevaarlijk zijn voor uzelf of andere weggebruikers als het tijdens het rijden loskomt.
Nog makkelijker: veel auto’s hebben een bijbehorende app waarmee u uw auto voorverwarmt. Gewoon een kwartier voor u vertrekt even instellen en klaar!
Bespaar op onnodige kosten
Het eindejaar is vaak al duur genoeg. Met deze twee slimme tips komt u niet voor extra onverwachte kosten te staan:
- In de wintermaanden zorgt de accu voor de meeste problemen. Zorg er zeker voor dat u niet enkel korte ritjes maakt, want dan kan de dynamo de accu niet voldoende bijladen. En het kost een aardige duit om een lege accu weer op te laden.
- Maak voor de rit uw ruiten helemaal schoon en ijsvrij. Want naast het veiligheidsrisico kan u ook een boete tot 380 euro krijgen wanneer er nog ijs op uw autoruiten en -spiegels zit.
Tot slot: een winterfabel
“Verlaag uw bandenspanning in de winter.” Dat is wel degelijk een fabel. De bandenspanning van uw auto moet altijd juist zijn, ook in winterse omstandigheden. De correcte spanning vindt u meestal in de zijkant van uw portier of aan de binnenkant van uw tankdop.
Ontdekken hoeveel u bespaart als u meer dan 6 jaar schadevrij rijdt? Bereken nu uw bonus-maluskorting met onze online berekeningstool.