Zo verbant u uw smartphone uit het verkeer
Zo verbant u uw smartphone uit het verkeer
De hoofdregel voor veilig verkeer? Leg die smartphone aan de kant! Iedereen weet het en toch: vijf miljoen Nederlanders gebruiken het toestel nog altijd achter het stuur. En dat blijft niet beperkt tot handsfree bellen of de navigatie functie. Ook het lezen en beantwoorden van e-mails en whatsappen komt vaak voor.
Hoe gevaarlijk is smartphonegebruik in de auto?
Natuurlijk verhoogt smartphonegebruik in de auto het risico op een ongeval. Onderzoek toont aan dat onze hersenen niet in staat zijn om zich tegelijkertijd 100% te focussen op zowel het verkeer als op een gesprek aan de telefoon. Ook als u handsfree belt en rijdt, ziet u maar liefst vier op de tien verkeersborden niet. Laat staan dat je niet goed reageert op onverwachte verkeerssituaties. Lezen of schrijven op uw smartphone maakt het gevaar alleen erger. U bent als bestuurder dan niet meer in staat alle nodige rijbewegingen uit te voeren, omdat u uw beide handen niet vrij hebt. Wanneer u een onverwachte verkeerssituatie tegenkomt, brengt u uzelf en anderen extra in gevaar: het ongevalsrisico is tweeënhalf maal groter.
Wanneer is de smartphone (niet) toegestaan in het verkeer?
Als u stilstaat of geparkeerd bent, mag u uw smartphone gebruiken achter het stuur. Maar dat geldt niet als u in de file of voor een verkeerslicht staat. In die gevallen is het gebruik van een smartphone nog altijd even strafbaar. Wat we dan met ‘stilstaan’ bedoelen? Op een veilige plek wachten om personen te laten in- en uitstappen of goederen te laden en te lossen. Ook uw smartphone vasthouden achter het stuur is verboden wanneer u rijdt. U mag uw toestel dus niet actief gebruiken. U mag uw telefoon wel bedienen via het dashboard als u dat vóór het rijden zo instelt. Ook spraakbediening is toegestaan. Het verbod geldt overigens niet alleen voor telefoons, maar ook voor bijvoorbeeld muziekspelers, tablets en navigatiesystemen. Uw navigatie kunt u gebruiken door uw smartphone in een houder te plaatsen voor uw vertrek of via de spraakfunctie.
Hoe vermindert u uw smartphonegebruik achter het stuur?
Gelukkig zijn smartphones slimme telefoons: ze bevatten functies die helpen ons smartphonegebruik tijdens het rijden te beperken. Zo bevat ook uw toestel een functie om zichzelf gedeeltelijk of geheel te blokkeren in het verkeer. Bij Androidtoestellen zorgt de gratis applicatie In-Traffic Reply ervoor dat alleen het gebruik van uw navigatie achter het stuur mogelijk is. Deze app verstuurt automatisch reacties op binnenkomende berichten zonder dat u uw handen van het stuur hoeft te halen. Zo blijft u sociaal én veilig onderweg. Heeft u een iPhone? Kijk dan even na of u een iOS-systeem heeft van elf of hoger. U vindt de functie ‘niet storen tijdens autorijden’ in de instellingen onder het icoontje ‘niet storen’. Bovenstaande applicaties bieden de mogelijkheid uw toestel automatisch te blokkeren wanneer u beweegt met een snelheid hoger dan twintig kilometer per uur. Al uw internetapplicaties, whatsapp -en spraakfuncties worden uitgeschakeld, behalve de navigatie functie. U kunt het ook zo instellen dat u bepaalde oproepen alsnog ontvangt door ze toe te voegen aan ‘favorieten’ – al raden wij dat natuurlijk af. Veilig rijden vraagt om uw volledige aandacht. Altijd veilig achter het stuur? Baloise verzekert u!